Enstitünün Amaçları
İnsan, merak duygusuna sahip bir canlıdır. Onun meraklarını, kendisi başta olmak üzere insanı, varlığı, tabiatı, kâinatı ve âlemleri anlama ve anlamlandırma çabasında görürüz. Anlam arayışı insanı yaşatan, geliştiren, hikmet ve değer sahibi yapan bir çaba olduğu kadar, medeniyetleri de inşa eden temel muharriktir. Felsefeden biyolojiye, tıptan ilahiyata, psikolojiden sosyolojiye pek çok disiplin insanı anlamaya dönük çaba içindedir.
Biyografi çalışmaları da insanı anlama ve tanıma çabasının bir sonucu olarak ortaya çıkmış bir disiplindir. Araştırmacıya yazım ve araştırma yöntemiyle geçmişe dair bir izdüşümü sunar. Bu sayede yalnızca kişilerin geçmişteki yaşantısına dair ayrıntıları vermez, aynı zamanda hem toplumun hem de dönemin yapısına ışık tutar. Bu itibarla son yıllarda biyografik eserlere hem araştırmacılar tarafından hem de okuyucular tarafından son derecede ilgi gösterildiği bir gerçektir. Diğer yandan ülkemizde hatırı sayılır biyografi çalışmaları olsa da alanda kat edilmesi gereken mesafeler bulunduğu aşikârdır. Bu durum Biyografi Enstitüsü’nün kuruluşunu hazırlayan en temel unsurdur.
Biyografi Enstitüsü’nün temel amacı alandaki akademik, kültürel ve sosyal faaliyetlere destek olmak suretiyle ülkemizdeki biyografi çalışmalarının nitelik ve yaygınlık bakımından gelişmesine katkı sunmaktır. İbnülemin Mahmud Kemal İnal’ın anısına atıfla kurulan enstitü, bu alanda disiplinler arası çalışmaların yürütüleceği bir başlangıç noktası olacaktır.
İbnülemin, büyük ve hızlı dönüşümlerin meydana geldiği bir dönemde yaşamış ve hayatı boyunca pek çok farklı meslek ve alana mensup insanların yaşamlarına şahitlik etmiştir. Bu tanıklıklar, onu biyografi yazarlığına yönlendirmiş ve gerek çağdaşları gerekse de geçmiş dönemin şahsiyetleri hakkında biyografik bilgiler vermeye gayret etmiştir. İbnülemin’in bu gayretinin “Mârifet ve sanat sahiplerini aramak ve bulmak, isimlerini ve eserlerini evlâd-ı vatana bildirmek hususundaki ihmal ve teşeyyübümüz ve mârifet ehline revâ gördüğümüz kadirnâşinaslık ve kayıtsızlık muhabbet-i vataniye ile asla telif kabul etmez.”şeklindeki görüşlerinden neşet ettiği kuşku götürmez bir gerçektir. Zira bu fikrî alt yapıyla yirmiye yakın biyografik eser vererek İslam medeniyetine karşı borçlu olduğunu düşündüğü görevini yerine getirmiştir.
İbnülemin Mahmud Kemal İnal’ın gayreti çerçevesinde Biyografi Enstitüsü de çalışmalarını biyografi kütüphanesi, biyografi yazarlığı eğitimleri, biyografi kongreleri ve çalıştayları, biyografi yarışmaları gibi faaliyetlerle yürütecektir. Bunun yanı sıra seminerler, film gösterimleri, burslar, kitap tahlilleri, kitap yayınları, paneller, söyleşiler, sahne ve tiyatro gösterileri de gerçekleştirilmesi tasarlanan çalışmalar içerisindedir.