Kuruluş Hikâyesi
İbnülemin Mahmud Kemal İnal Vakfı Mütevelli Heyeti’nin 2020 yılı Ocak ve Şubat aylarında icra edilen toplantılarında, Merhum İbnülemin Mahmud Kemal İnal’ın çalışmalarından ve ülkemizdeki ihtiyaçlardan yola çıkarak, biyografi çalışmalarını destekleyecek bir birimin vakıf bünyesinde kurulmasına dair yapılan konuşmalar, Biyografi Enstitüsü ile ilgili istişarelerin başlamasını sağlamıştır.
Ahmet Samet Yapar’ın başkanlığında 16 Mart 2020 tarihinde yapılan Mütevelli Heyeti Toplantısı’nda enstitü kurulması gündeme alınmış, konu müzakere edilerek karara bağlanmıştır. Mezkûr karar, vakıf defterinde şöyle yer almıştır: “Mütevelli Heyeti Üyemiz Erol Erdoğan Beyefendi tarafından hazırlanan İbnülemin Mahmud Kemal İnal Vakfı Biyografi Enstitüsü konulu sunumu mütevelli heyetine takdim edildi. Yapılan incelemeler neticesinde bu faideli projenin gerçekleştirilmesi ve gerekli işlemlerin yapılabilmesi için tüm kamu kurum ve kuruluşları ile tüm resmî ve gayri resmî dairelerde vakfımızı temsil etmek ve işlemlerin yapılabilmesi için vekâlet vermek üzere Vakıf Başkanımız Ahmet Samet Yapar ve mütevelli heyeti üyemiz Akif Gürdoğan Beyefendilerin münferiden yetkili kılınmalarına…” (16.03.2021)
Karar sonrasında enstitünün kuruluşuyla ilgili hazırlık çalışmaları için Mütevelli Heyeti üyelerinden Mehmet Fehmi Bilge ve Erol Erdoğan görevlendirilmiştir. Bu iki isme, tez çalışmaları biyografi alanında olan Rıdvan Kaşıkçı, Fatih Demir, Fuat Uçar’ın da katılmasıyla ilk çalışmalara başlanmıştır.
Sonraki dönemde, enstitünün isim ve logo tescili için Türk Patent Enstitüsü’ne başvurulmuştur. TPE, 30 Aralık 2020 tarihinden itibaren on yıl süreyle 38, 41, 42. sınıflarda Biyografi Enstitüsü markasını İbnülemin Mahmud Kemal İnal Vakfı üzerine tescil etmiştir.
07 Nisan 2021 tarihinde gerçekleştirilen vakfın 31. Umumi Heyet Toplantısı’na sunulan 2020 Yılı Faaliyet ve Mali Raporu’nda da Biyografi Enstitüsü’ne dair bilgilere ikinci maddede yer verilmiştir.
Eylül 2021’de başlamak üzere farklı tarihlerde çoğu yüz yüze olmak şartıyla, Enstitünün kuruluş çalışmaları hakkında bilgi paylaşmak ve görüşlerinden istifade etmek üzere biyografi alanında uzmanlığı ile bilinen değerli isimlerle de görüşülmüştür. Bu isimlerden bazıları şunlardır: Prof. Dr. Ali Birinci, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Prof. Dr. Abdülhamit Kırmızı, Prof. Dr. Ali Akyıldız, Dr. Ali Hakan Çavuşoğlu, Dr. Alim Kahraman, Prof. Dr. Azmi Özcan, Dr. Coşkun Yılmaz, Ekrem Aytar, Prof. Dr. Hacer Topaktaş, Dr. Halil İ. Erbay, Prof. Dr. Mustafa Lütfi Bilge, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun. İstişarelerde kendilerine enstitünün amaçları anlatıldıktan sonra tavsiyeler dinlenmiştir. Her görüşmenin raporu yazılarak kayıt altına alınmıştır. Düşünülen ancak Covid19 salgını sebebiyle yapılamayan istişareler sonraki dönemde gerçekleştirilecektir.
Biyografi Enstitüsü, çalışmalarının ilk adımı olarak, biyografi alanında tezçalışan yüksek lisans ve doktoraöğrencilerine burs desteği sağlanmıştır. 2021-2022 dönemini kapsayan burslardan 5’i doktora 4’ü yüksek lisans öğrencisidir.
Biyografi Enstitüsü’nde kuruluş hazırlıklarını sürdürme ve çalışmaları yönetme görevini Ocak 2022 başından itibaren Biyografi Enstitüsü İcra Kurulu devralmıştır. Enstitünün ilk İcra Kurulu şu isimlerden oluşmaktadır: M. Fehmi Bilge, Rıdvan Kaşıkçı, Erol Erdoğan, Fatih Demir, Zeynep Bilgin Geçer, Kübra Tolak.